Är nyvalet en dålig idé?

Är du en människa som andas och lever så har det knappast undgått dig att Sverige nu befinner sig i ett historiskt läge. Vi kommer att 2015 få uppleva något vi inte har upplevt sedan 50-talet. Att det råder ett politiskt kaos, med ett väldigt låst läge, går knappast att missa. Som det ser ut just nu, när Sverigedemokraterna har fällt regeringens föreslagna budget, så måste alltså de rödgröna i regeringen styra Sverige med hjälp av deras motståndares, Alliansens, budget. Såklart ett läge som ingen styrande politiker vill befinna sig i.

Statsministern Stefan Löfven har också försökt att göra något åt det, men jag tycker att han har hanterat det på lite märkliga sätt. En blocköverskridande överenskommelse ser ut att vara det enda sättet att rädda situationen på, och han har flera gånger sagt att han varit redo att arbeta med några av Alliansens partier. Problemet är att han ratar dem samtidigt, och istället räcker ut handen tydligt mot miljöpartiet och vänsterpartiet. En form av dubbla budskap kan man säga.

Så läget är med andra ord låst, och Stefan Löfven var tvungen att annonsera att han kommer att utlysa extra val i mellandagarna. Frågan är vad det kommer att resultera i, för om positionerna är lika låsta då som nu kommer ingenting att hända och nyvalet inte ha någon betydelse. Det kommer att göra att regeringskrisen blir än värre och det skulle då vara nådastöten för Löfven, om nu inte Alliansen vinner valet.

Läs gärna skicklige Peter Wolodarskis fina krönika om det nuvarande lägets problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *