Bostadsbubblan

Som husägare så är man illa tvungen att hänga med i allt som händer på bostadsmarknaden. Som det ser ut nu så ska jag skatta mig väldigt lycklig över att redan vara husägare, för som det ser ut nu kommer det att bli väldigt svårt att köpa hus alls. Det hela började egentligen med att reporäntan sänktes till noll, vilket betyder att det inte längre kostar något för bankerna att låna pengar. Det har till och med börjat pratas om negativ ränta, men vi är inte där än.

Det som dessutom ser ut att bli en verklighet är att det införs ett amorteringskrav för nya lånare. Lyckligtvis så amorterar jag redan på mitt hus, vilket jag ser som en besparing och något jag kan ha med mig, men om människor nu tvingas amortera, och inte enbart betala räntan, så kommer det att ställa till med problem. Det här ses som åtgärder för att förebygga den bostadsbubbla som nu ser ut att växa till maxnivå.

För aldrig någonsin har priserna varit så höga på hus som de är just nu, och aldrig för har så lite bostäder legat ute på marknaden, vilket gör att priserna kan pressas upp än mer och spä på bubblan. Som husägare vill jag inte gärna att bubblan spricker, värden kommer att sjunka som en sten och då står jag med ett lån på huset som är över dess värde. Inte en situation jag vill hamna i. Läs gärna Dagens Industris intressanta och lärorika artikel om bostadsbubblan och dess faror här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *