Fota mat – såklart!

mat
I den digitala revolutionens tidsålder så har det blivit standard med att ta foton av sina maträtter. Med alla sociala medier som finns så verkar det vara många av oss som har ett behov av att dela med oss av det vi äter, och det är uppenbart att det ligger ganska mycket kraft och energi bakom den där bilden på lasagnen på Instagram. Men fotografering av mat är inte enbart något som vi vill dela med oss av till vänner och bekanta på sociala medier, det är också en viss gren inom fotograferingen, där man fotar för bland annat kokböcker. Så hur får man en bra kokboksbild på en maträtt?

Ljuset är livsviktigt
När det gäller mat så är det viktigt att få med detaljer, vilket betyder att du behöver ha väldigt mycket ljus för att lyckas. Dagsljus är att föredra, men det finns många olika lampor som kan göra jobbet åt dig.

Uppläggningen
Såklart ska tallriken se bra ut. Det betyder att det inte får vara slafsigt och innehålla massa smulor. Ge dig själv tid till en vacker uppläggning innan fotot tas.

Den intima närheten
Det är också viktigt att positionera dig nära maten. Ett kort skärpedjup ger dig möjligheten att fokusera på ett visst område, medan omgivningen istället blir mjuk och oskarp. Tar du bilder med mobilen är det inte lika lätt, men det går att anpassa genom selektiv skärpa även där.

Fota, fota, fota!
Som alltid, i alla grenar av fotografens värld, är fler bilder alltid bättre än få. Det ger dig mer att välja på och om du samtidigt förflyttar dig lite varje gång kommer du i efterhand att upptäcka den bästa vinkeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *