Ta landskapsbilder på ett bra sätt

landskap
Svenskar är av naturen väldigt benägna till att ta landskapsbilder, antingen för att det ser väldigt härligt ut med solnedgångar, lummiga trädgårdar eller ett vackert sommarväder. Det som är så bra med landskapsfoton är att det är en relativt enkel teknik att bemästra, du behöver absolut inte vara någon mästerfotograf för att resultatet ska bli vackert och bra. Men det är fortfarande väldigt bra att vara kunnig i den här formen av foton, eftersom att den kunskapen kommer att göra att du tar ännu bättre fotot av motivet.

Kameran spelar egentligen inte så stor roll, det går att få bra bilder till och med via en mobiltelefon, men ju bättre utrustning du har, desto bättre blir det och desto mer kan du själv påverka själva bilden. Hur får du då en bra landskapsbild?

1. Horisonten ska vara rak
En horisont som är sned kommer aldrig att se bra ut. Se till att den ligger vågrätt över hela bilden för att kompositionen ska bli så bra som möjligt. Det går att göra ganska enkelt genom kamerans fokuspunkter eller om du använder dig av ett rutnät. Detta går såklart att rätta till i efterhand, men risken är att du förlorar en del av bilden då.

2. Teknik och kompositon
När du ska ta ett landskapsfoto ska du använda dig av vidvinkel. Det är helt enkelt för att ett landskap är vidsträckt och för att få med all information du vill ha med behöver vidvinkel vara det du använder dig av. Det du också ska tänka på i kompositionen är att horisonten inte ska vara i mitten av bilden. För bäst effekt i bilden är det bra om du lägger den i bildens undre eller övre tredjedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *