Vi fokuserar olika

Det finns fotografer och det finns fotografer. Skillnaderna mellan oss är faktiskt ganska stora om man kollar närmare på det. Det betyder att det i sin tur skapas helt annorlunda bilder, men att fotograferna för det inte behöver vara olika duktiga på det de gör. En fotograf har mycket teknik att luta sig tillbaka på, en trygghet på många sätt, som gör att foton kan garanteras bli bra och effektfulla. Det som skiljer oss åt är istället våra personligheter, vad vi är intresserade av och vad vi allra helst väljer att föreviga.

Det finns de fotografer som är hårdnackade dokumentär-fotografer, vilket betyder att de är ute efter att ta bilder som reflekterar verkligheten i all dess prakt och vidrighet. Denna samling fotografer gör sig väldigt bra som nyhetsfotografer, men kan lika väl fungera som skapare av dokumentärer med hjälp av bilder och text. Det finns mängder av exempel att ta upp inom detta, och det är väldigt ofta som Årets bild blir just en av dessa bilder, som ger verklighetens människor en smocka av sanning i ansiktet.

Sedan finns de artistiska fotograferna, de som ställer upp bilder och försöker göra motivet bättre än vad det egentligen är. Det är inget fel i det utförandet, vissa älskar det artistiska som kommer med fotograferandet och det är många fantasifulla och kreativa bilder som genom åren har sett dagens ljus. Det betyder helt enkelt att fotografer är i grunden väldigt olika varandra, även om vi har samma material att arbeta med. Och det är en av de allra bästa sakerna med att vara en fotograf.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *